edinburgh - hva man bør få med seg

 

 

1. Edinburgh Castle - slottet er et godt utgangspunkt, uansett om man skal være i byen i 4 dager eller 4 år. Det ligger på en gammel vulkan, og det byr på en av de beste utsiktene i byen. Dessuten får man med seg det meste av den historiske bakgrunnen.

2. The Royal Mile - navnet kommer av at denne gata er en mile lang, og går fra Edinburgh Castle til Holyrood Palace, den kongelige residensen i Edinburgh. Gata er ei turistgryte i sommerhalvåret, men den har mange attraksjoner, som The Whisky Heritage Centre, St Giles Cathedral og Mary King's Close. Gamlebyen har talløse "closes", som er trange smug, gjerne med trapper. Å gå i noen av disse, gjør det lett å drømme seg tilbake til gamle dager....

3. Grassmarket - dette var ikke bare en markedsplass før i tida, men også et sted hvor byens innbyggere møttes for å la seg underholde. Og underholdninga, det var henrettelser i form av henging. Godt vi har tv i dag.. Grassmarket er nok fortsatt et samlingspunkt, men kanskje mer for turister og studenter enn for en gjennomsnittlig edinburgh'er.

4. Ghost Tour - med alle historiene og mytene som Edinburgh omgir seg med, så er det ikke rart at mange har gjort gode penger på omvisninger basert på de ulike historiene. Dette er såkalte ghost tours, og selv om de er veldig "kommersielle", så kan de anbefales. Nå er nok ikke alle like bra, så det lønner seg å sjekke litt på nettet på forhånd. Sist jeg var i Edinburgh, fikk jeg med meg Mercat Tour's The Ghosthunter Trail. Den var ikke så fryktelig skummel, men en fikk mange bra historier med mye død og fordervelse.

5. Pubkulturen - det er en mengde bra pub'er i Edinburgh. Som student tilbragte jeg mest tid på pub'ene i og rundt Grassmarket. Mine favoritter der, var de to irske pubene, Biddy Mulligans og Finnegan's Wake. Men Beehive Inn og Edinburgh eldste pub, White Heart Inn, kan også anbefales. Skottene vet å utnytte gode historier for å tjene penger, og det gjelder også i pub-businessen. Det finnes en rekke tema-puber i Edinburgh. De 5 pubene i Eerie Pub-kjeden, først og fremst Jekyll and Hyde, er vel verdt et besøk. Men for virkelig å oppleve pub-kulturen i Edinburgh. bør man finne en såkalt lokal pub, og da gjerne på en "quiz night". Det er ikke akkurat lett for en nordmann å vinne en pub quiz, siden mange av spørsmålene dreier seg om cricket, snooker, rugby og andre idretter som ikke vises så ofte på norsk tv. Men artig er det allikevel.

6. Calton Hill - beliggende midt i Edinburgh, er Calton Hill en av de mest prominente åsene i byen. Det er mange historiske bygninger der, men den mest iøynefallende, er nok det uferdige akropolis-monumentet. Det skulle egentlig være en kopi av Parthenon i Athen; et minnesmerke over de som falt under Napoleons-krigene. Men det beste med Calton Hill, er nok den panoramiske utsikten over Edinburgh. Vel verdt et besøk, og gjerne ved solnedgang. Eller hvorfor ikke oppleve The Beltane Fire Festival på Calton Hill den siste dagen i April.

7. Scott Monument - da Skottlands nasjonalforfatter, Sir Walter Scott, døde i 1832, ble det bestemt at et monument skulle oppføres til minne om ham. The Scott Monument stod ferdig i 1846, det er 200,5 fot høyt, og det er 287 trappetrinn til den øverste avsatsen. For de med høydeskrekk, anbefales det å tenke seg godt om før man tar turen til toppen av monumentet. Men utsikten gjør det vel verdt.

8. Princes Street - dette er handlegate nummer en i Edinburgh. Her finner man de fleste high street-kjedene, som Gap, River Island og Next. Prince's Mall og St James Mall finner man også i eller like ved Princes St. Men vel så interessant kan det være å shoppe i gamlebyen. Spesielt i Victoria Street og i Cockburn Street finner man mange små spesialbutikker, med ting og tang som man ikke finner overalt ellers. Det finnes også en del bra bruktbutikker i Edinburgh, og min favoritt heter Armstrong's og ligger i Grassmarket.

9. Museum of Scotland - dette er plassen å besøke dersom man vil lære mer om Skottland's historie. Museet presenterer landet, dets befolkning og kultur gjennom sine rike nasjonale samlinger. Museum of Scotland ligger i en svært spesiell bygning, som er et landemerke i gamlebyen. Her vil du kunne utforske alt fra de mest verdifulle skatter, til hverdagsgjenstander, som kaster lys over Skottland gjennom historien.

10. Rugby på Murrayfield - det virker kanskje litt rart å anbefale noe en selv aldri har prøvd. Men jeg tror en rugby-kamp på Murrayfield Stadium, vil være en uforglemmelig opplevelse. Arenaen ble gjenåpnet i 1994, etter omfattende restaurering. Den har en kapasitet på 67500.

11. Water of Leith - denne elva strekker seg over tretti-fem kilometer fra sin kilde i Pentland Hills,. Den renner gjennom landsbyene Balerno, Currie, Juniper Green and Colinton, inn i hjertet av Edinburgh, forbi Murrayfield, Roseburn og Dean Village, Stockbridge og Warriston, før den munner ut i Firth of Forth in Leith. Det er en liten, men dramatisk elv, og man kan følge den til fots i over 12 miles ved å benytte seg av the Water of Leith Walkway. Om man ikke har tid eller krefter til å gå hele veien, så kan det anbefales å følge elva et stykke, og ta avstikkere til f.eks. Dean Village og Royal Botanic Garden.

12. Leith - opprinnelig var Leith en egen havneby, en mile eller to utenfor Edinburgh. I 1329 ble kontrollen over byen gitt til the Burgh of Edinburgh, og de to byene har siden vokst sammen til en by. Leith var tidligere kjent som en dårlig bydel, med mye fattigdom og kriminalitet. I løpet av de senere årene har den derimot utviklet seg til å bli blant de mest populære bydelene, etter å ha gjennomgått omfattende utbygging og restaurering. Sammen med den fantastiske arkitekturen fra gamle dager gir dette Leith et særpreg som bør oppleves.

13. Arthur's Seat - den høyeste toppen i gruppen av berg som utgjør mesteparten av Holyrood Park. Arthur's Seat er 251 meter høy, så utsikten derfra skal være vel verdt turen opp.


Myter og Historier

Tilbake